Grijanje s nama znači uštedu ...

  • pl
  • en
  • ru
  • ua
  • de
  • fr
  • lt
  • ro
  • hr
Facebook Twitter Facebook
Koji se kotao s automatskim sustavom napajanja preporučuje za izgaranje briketa, drvne sječke, piljevine i peleta?
12.11.2020

Koji se kotao s automatskim sustavom napajanja preporučuje za izgaranje briketa, drvne sječke, piljevine i peleta?

Koji se kotao s automatskim sustavom napajanja preporučuje za izgaranje briketa, drvne sječke, piljevine i peleta?


Pelet je postao vrlo popularan u Europi, ekološki je i čistije gorivo koje je zamjena za ugljen od ekološkog graška. Također je zapakiran, što znači da ga je lako skladištiti i možete popuniti rezerve goriva za cijelu godinu - za razliku od ugljena, ne morate kupiti nekoliko tona "unaprijed". Ako ne želimo gorjeti samo peletima već i biomasom, standardna peć na pelet na drva nažalost nije dovoljna.

Pa koji je model bolje odabrati?

Cijena peleta slična je cijeni ugljena od eko graška. Zeleniji je, ali nije isto što i jeftin. Nažalost, granulirana goriva u vrećama, zbog troškova distribucije, koštaju čak 200 eura po toni. Za mnoge kupce cijena je prilično visoka, pogotovo jer mnogi od nas imaju besplatan pristup alternativnom gorivu.


Što su alternativna goriva za pelete, a također i ekološka? Sječke su puno jeftinija zamjena za pelete - koje praktički svatko od nas može sam proizvesti. Sve što vam treba je drobilica i pristup jeftinom drvetu. Imajući grane i drvni otpad, sami možemo proizvesti besplatno biogorivo - mnogo jeftinije od peleta. Mnoge općine već su davno primijetile potencijal drvne sječke gradeći lokalne toplane ne na pelete, već na sječku. Čišćenjem šuma, sječom grana uz ceste i parkove - imamo besplatno grijanje biogoriva.

 

Kotlovi na strugotine savršeni su za sagorijevanje biomase. Sječke su obnovljivi izvori dostupni gotovo svugdje.

Druga podcijenjena alternativa peletima je briket - mnogo jeftiniji - od piljevine ili slame. Ima sličnu toplinsku vrijednost i emisiju ispušnih plinova. Briket je preko 60% jeftiniji od peleta i može se sagorjeti u našim kotlovima s automatskim dovodom goriva.


Piljevina - za mnoge stolarije i pilane nusproizvod je proizvodnje drveta. Neke ga tvrtke prerađuju u pelete ili brikete - a neke čak distribuiraju svojim susjedima. Ne sluteći da je to izvrsno ekološko gorivo koje se može sagorjeti u našim ekološkim kotlovima za centralno grijanje.


Profitabilna alternativa peletima
Ova su tri goriva vrlo zanimljiva alternativa peletima, druga su agro peleti - peleti od suncokretove ljuske, miskantusa itd. To je manje kalorični granulat s većim udjelom pepela koji zahtijeva plamenike s mehaničkim uklanjanjem troske. Ali to je ipak jeftinije gorivo od peleta.


Naša tvrtka ima rješenja za izgaranje za sva gore navedena goriva. To su kotlovi za centralno grijanje s automatskim dovodnikom, koji udovoljavaju zahtjevima 5. emisijske klase i ekološkog dizajna. Zanimljiva je alternativa peći na pelete. Njihov je rad sličan, ali za automatizaciju procesa izgaranja korišteni su mnogi napredniji sustavi:


- mehanički sustav za uklanjanje slijepljenih plamenika - upotrebom servomotora (opcija)
- sustav zamjenjivih elemenata plamenika olakšava servisiranje
- sustav automatskog uklanjanja pepela
- ojačani zupčanici i napojni vijci s povećanim presjekom i namotom (ovisno o modelu kotla)

Ekonomično izgaranje biomase
Da bi kotao za centralno grijanje sagorijevao inferiorne vrste biomase, nekvalificirana i razvrstana goriva, mora imati pravilno izgrađen plamenik i sustav za dovod goriva. Suprotno standardnim kotlovima na pelete, koji imaju plamenike i hranilice, na odgovarajući način smanjeni jer su peleti granulirano gorivo 6/8 mm sa specifičnom masovnom vrijednošću - kotlovi za fragmentiranu biomasu moraju imati veće peći (gorivo je manje kalorično, pa ga moramo sagorjeti više), jači zupčanici (drvna sječka daje veći otpor od peleta), različiti namotaji vijaka (piljevina, drvna sječka, briketi imaju drugačiji presjek i duljinu od peleta). Stoga je osnovna razlika između kotla na pelete i kotla na drvnu sječku u tome što model peleta sagorijeva samo ovo gorivo - a model drvne sječke s većim vijkom također će sagorjeti piljevinu i pelete. Model briketa ima najveće puževe za hranjenje i hranit će i drvenu sječku i pelet ili piljevinu.

Naši kotlovi za centralno grijanje također imaju niz inovacija:
• sustav samočišćenja - pokretne rešetke od lijevanog željeza ili otporne na toplinu
• jednostavan zračni sustav - sustav za provjetravanje peći
• 2 u 1 sustav vijaka - dodatni vijak u peći za dovod goriva
• sustav samozapaljenja - automatsko paljenje, modulacija rada i snage uređaja.

Naša internet stranica koristimo "kolačiće", promijenite postavku za pretraživanje ako ne želite da ih koriste.

Zamknij