Grijanje s nama znači uštedu ...

  • pl
  • en
  • ru
  • ua
  • de
  • fr
  • lt
  • ro
  • hr
Facebook Twitter Facebook
Kako staru peć brzo i učinkovito pretvoriti u ekološku i automatsku?
05.12.2023

Kako staru peć brzo i učinkovito pretvoriti u ekološku i automatsku?

Mnogi korisnici koji su prije nekoliko godina kupili tradicionalne kotlove za centralno grijanje na kruta goriva ne žele rastaviti postojeći uređaj za grijanje i izložiti se velikim troškovima hidrauličke instalacije.Sadašnji propisi nameću nove standarde emisije ispušnih plinova i mnogi ih stariji kotlovi jednostavno ne zadovoljavaju. Jednostavan i brz način je modernizirati postojeći izvor topline u automatski i ekološki - tj. niskoemisijski.

 

Suvremeni plamenik na biomasu s dodavačem može značajno smanjiti emisiju ispušnih plinova u kotlu

Nakon ugradnje suvremenog plamenika na biomasu, koji ima brojne funkcije automatizacije rada, možemo značajno smanjiti emisije ispušnih plinova u kotlu. Izgaranjem peleta ili briketa, koji su granulirana, suha goriva konstantne ogrjevne vrijednosti, postižemo puno bolje radne učinke uređaja nego kod loženja ugljenom ili nekvalitetnim drvima. Osim peleta, naši plamenici mogu ložiti i sječku, piljevinu pa čak i žitne smjese. Agropeleti i agrobiomasa također su jeftina alternativna goriva peletima od piljevine ili loživom ulju. Kao što vidite, raspon količina goriva koje se mogu sagorjeti u našim plamenicima je doista impresivan!

Modernizacija kotla za centralno grijanje s ručnim napajanjem u automatski – isplati li se?

Modernizacija kotla za centralno grijanje s ručnim napajanjem u automatski – isplati li se? – jedno je od popularnih pitanja kupaca. Svakako, morate biti svjesni nekoliko važnih pitanja u vezi modernizacije samog uređaja. Za to nema subvencija i investitor to radi sam. Štoviše, promjena plamenika i dodavača na biomasu ne mijenja certifikat uređaja. Ne pušimo, imamo puno manju emisiju ispušnih plinova i bolje izgaranje, što znači da ne trujemo svoje bližnje, ali formalno imamo uređaj bez atesta - osim ako se zakon ne promijeni u tom području. Najveću zaradu i povrat investicije ostvaruju poslovni korisnici koji koriste kotlovnice velike snage za grijanje svog poslovanja ili poduzeća. Odmah prelaskom goriva na jeftinije mogu računati na velike uštede vidljive već nakon prve sezone grijanja. Nerijetko se dogodi da se trošak modernizacije kotlovnice isplati nakon samo dvije sezone grijanja, a ipak imamo puno bolji komfor rada i određeni stupanj automatizacije sustava grijanja.

Automatski rad plamenika znači puno veću udobnost rada i manju potrošnju goriva

Zahvaljujući korištenju potpuno automatskog plamenika s mehaničkim sustavom uklanjanja troske, imamo inovativno rješenje za izgaranje biomase. Imamo potpuno automatsko paljenje i paljenje te gašenje i modulaciju snage. Zahvaljujući tome, uređaj ne radi kada nema potrebe za toplinom, čime se smanjuje potrošnja goriva i emisija ispušnih plinova. Zahvaljujući inovativnom dizajnu BRENNER plamenika, nismo ograničeni na pelete, već možemo sagorijevati mnogo jeftinija alternativna biogoriva kao što su agrobiomasa, briketi, drvna sječka, piljevina, sjeme ili žitarice. To osigurava mjerljive financijske koristi u godišnjim troškovima grijanja vašeg doma ili tvrtke. Što je veća zgrada ili potražnja za toplinom, brži je povrat investicije - stoga su korisnici prvenstveno tvrtke, javne zgrade, velike farme i tvornice.

Nije svaki model kotla za centralno grijanje prikladan za modernizaciju

Nažalost, model kotla za centralno grijanje nije prikladan za modernizaciju novim plamenikom. Moramo imati dovoljno veliku komoru za izgaranje da primi glavu plamenika na biomasu, koja je u slučaju verzije na drvnu sječku ili piljevinu puno veća od verzije na pelete. Pelet je granulirano gorivo relativno visoke kalorične vrijednosti pa za učinkovito izgaranje ne zahtijeva veliku površinu plamenika. Ako govorimo o izgaranju goriva niže kvalitete, moramo imati plamenik s povećanim slojem i kapacitetom jer se radi o gorivima manje kalorične i zapreminske vrijednosti. Stoga moramo osigurati više goriva za postizanje učinkovitosti i specifične snage. Problemi s postizanjem snage mogu se pojaviti kada je drvna sječka vlažna i stoga ima manje kalorija. Dakle, dobar plamenik na biomasu mora uzeti u obzir ne samo parametre dobrog, granuliranog i kvalificiranog goriva, npr. peleta, već i parametre niže kaloričnog goriva - nekvalificiranog. Treba imati na umu da je poljoprivredna ili šumska biomasa često nekvalificirano, nehomogeno gorivo s promjenjivom kalorijskom vrijednošću - stoga je mnogo lošije biogorivo za sagorijevanje i zahtjevnije je. Za spaljivanje takve biomase koristi se namjenski plamenik s inovativnim sustavima prozračivanja i mehaničkog uklanjanja troske. Zato im je cijena viša od modela na pelet, ali često se isplati već u prvoj sezoni grijanja - drvna sječka, piljevina ili briketi jednostavno su puno jeftiniji od peleta od piljevine. Jeftiniji su i agropeleti i agrobiomasa te sječka od miskantusa i drugih energetskih biljaka. Stopa povrata investicije ovisi o tome imamo li vlastite izvore biomase ili ih kupujemo.

Naša tvrtka ima iskustva u zamjeni ložišta, plamenika i kompletnih napojnih jedinica u kotlovima za grijanje mnogih poznatih proizvođača. Modernizirali smo i popravili kotlove kao što su Viessmann, Mavera,  Nolting, Herz i Binder.

 

Naša internet stranica koristimo "kolačiće", promijenite postavku za pretraživanje ako ne želite da ih koriste.

Zamknij