Grijanje s nama znači uštedu ...

  • pl
  • en
  • ru
  • ua
  • de
  • fr
  • lt
  • ro
  • hr
Facebook Twitter Facebook
Besplatna toplinska energija iz otpada
09.12.2023

Besplatna toplinska energija iz otpada

 

 

Visokotemperaturno izgaranje

Učinkovito i niskoemisijsko izgaranje manje kvalitetnih goriva trenutno je vrlo tražena tema u energetici i toplinarstvu. To je zbog nestabilnih cijena energenata kao što su plin, nafta i ugljen. Dodatno, zbog makroekonomske situacije traže se izvori energetske neovisnosti koju mogu osigurati samo obnovljivi izvori energije, npr. energija vjetra, sunca ili biomase.

Biomasa osigurava energetsku neovisnost i potpunu kontrolu nad troškovima grijanja

Biomasa je zbog svojih lokalnih izvora energetsko biogorivo koje osigurava energetsku neovisnost i potpunu kontrolu nad troškovima proizvodnje energije. Lokalni resursi biomase uključuju slamu, energetske biljke kao što je miscanthus, kukuruz, sječku grana, šumski otpad itd. Može se reći da su resursi biomase koji se mogu sagorjeti u našim kotlovima gotovo neograničeni. Drvnu sječku možemo proizvesti od usitnjenog drva, grana, panjeva, šumskih i poljoprivrednih ostataka. Posebno je isplativ čips iz energetskih postrojenja koja svake godine obnavljaju svoje resurse. Takav sustav grijanja osigurava potpunu energetsku neovisnost jer imamo doslovno zatvorenu ekonomiju: sami proizvodimo gorivo za grijanje naše tvrtke ili doma. Tada imamo potpunu kontrolu nad troškovima grijanja i energetsku neovisnost.

Besplatna toplinska energija iz otpada – rješenje 21. stoljeća

Biomasa nudi velike mogućnosti dobivanja besplatne toplinske energije i dostupan je resurs praktički posvuda. Ali rješenje za 21. stoljeće je energija iz otpada. Otpad je problem suvremenog svijeta, proizvodimo ga sve više, a može biti izvor besplatne topline, pa čak i električne energije. U visokotemperaturnim industrijskim kotlovima možemo spaljivati ​​otpad bez utjecaja na okoliš, s temperaturom naknadnog izgaranja ispušnih plinova iznad 850 °C imamo potpuno čisto izgaranje koje je potpuno sigurno za okoliš.

Industrijski kotlovi za spaljivanje otpada i alternativna goriva

S temperaturom naknadnog izgaranja ispušnih plinova iznad 850 °C koju zahtijevaju propisi, imamo čisto izgaranje bez dioksina, furana i drugih opasnih tvari. Nakon ugradnje namjenskih postrojenja za obradu ispušnih plinova i katalizatora izgaranja, možemo potpuno očistiti ispušne plinove od izgaranja otpada i alternativnih goriva.

Industrijske kotlovnice na biomasu mogu proizvoditi toplinsku energiju po vrlo atraktivnoj cijeni. Biomasa je puno jeftinija od ugljena ili tekućih goriva te će se investicijski troškovi izgradnje kotlovnice na biomasu brzo isplatiti. Dodatno, pozornost treba obratiti na stupanj automatizacije procesa izgaranja biomase ili otpada. U našoj tvrtki to je na vrlo visokoj razini jer ne samo da imamo namjensku automatiku za kontrolu procesa izgaranja:

• Automatsko paljenje i gašenje peći

• Puna modulacija snage plamenika na biomasu

• Automatsko uklanjanje pepela i troske

• Potpuno automatski proces dopremanja biomase iz silosa ili skladišta s pokretnim podom

• Praćenje rada cjelokupnog sustava

Proces dopremanja biomase iz skladišta goriva ključni je faktor koji utječe na udobnost svakodnevnog rada uređaja. Sustav grijanja za spaljivanje biomase i otpada mora voditi računa o autonomiji rada koju planira korisnik. Koliko često ćemo puniti gorivo ovisi o dizajnu odgovarajućeg skladišta goriva. Sustav pokretnog poda s hidrauličnim kolutom omogućuje prilagodbu veličine skladišta goriva stvarnoj potrošnji biomase. Pomični pod od 10 m3 podržavat će toplinsku jedinicu od 500 kW u roku od nekoliko dana bez potrebe za nadopunjavanjem biomase. Skladištenje goriva u obliku lijevkastog silosa ili pokretnog poda osigurava optimizaciju vremena rada kotlovnice na biomasu pri jednom utovaru goriva. Manje jedinice su puno jeftinije, ali morate računati da su dovoljne za puno kraći rad cijele instalacije. Vanjska košara od 3 m3 je jeftinija, ali dovoljna za dnevni rad sustava od 500 kW. Ako je riječ o agregatu od 300 kW, on će biti dovoljan za do 48 sati rada, što je za mnoge korisnike zadovoljavajuća vrijednost. Međutim, u slučaju snage od 750 kW, ovo vrijeme je premalo i mora se koristiti ili vanjski silos s lijevkom ili skladište s pokretnim podom.

 

 

 

Naša internet stranica koristimo "kolačiće", promijenite postavku za pretraživanje ako ne želite da ih koriste.

Zamknij